Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z historie

... jak to začalo ? ...

... nápad na zřízení radioamatérského převaděče se zrodil v hlavě Jirky Litomyšl OK7AP zhruba v první polovině roku 2010.
Prvním a hlavním impulsem bylo špatné pokrytí Litomyšle s okolím a s ostatními převaděči.
Město Litomyšl je totiž situované v takovém dolíku, a pokud chcete
vysílat někam daleko musíte z města ven.

 

 

history.jpg


Jirka si proto sice v roce 2008 pořídil výsuvný stožár, na kterém má všechny antény, ale když vysílá v Litomyšli na antény, které nejsou na stožáru, tak je to špatné.
A stejně tak je špatné i pokrytí Litomyšle od okolních radioamatérských převaděčů - OK0F, OK0BBF, OK0BAF,... - situaci sice malinko vylepšilo spuštění převaděče OK0BCA v roce 2010, ale tento převaděč zase není v blízkém okolí Litomyšle.

Hlavní myšlenkou bylo tedy pokrýt město Litomyšl a jeho okolí tak, aby bylo možné se spojit s ostatními a to nejen na základnové nebo mobilní stanice, ale hlavně pomocí ručních radiostanic.
Nastalo tedy zjišťování co je potřeba ke zprovoznění převaděče, kolik co stojí a hlavně vybrat nějakou lokalitu na jeho umístění.
V létě 2010 jsme se začali rozhodovat a radit s jinými radioamatéry, na jaké pásmo převaděč vytvoříme a hledali jsme nějaké to šikovné umístění pro budoucí převaděč. Dále jsme začali shánět potřebné komponenty (což se Jirkovi tedy podařilo sehnat funkční zařízení za slušný peníz) a dále
zjišťovat, co je potřeba zařídit a vyřídit.

Rozhodli jsme se pro převaděč v pásmu 70 cm, tedy bylo nám to doporučeno, jelikož například při srovnání převaděčů OK0BBF a OK0F vychází OK0BBF lépe. To potvrzuje i Radek z Prahy, který tam OK0BBF slyší lépe a čistě. Ale ne zase, že by OK0F fungoval nějako špatně.
Dalším aspektem byla potřeba připojit později převaděč na Echolink.

Koncem srpna jsme měli tedy všechny potřebné komponenty a skompletovali jsme převaděč dohromady. Nakonec nám to ještě Broněk OK2JIB precizně sladil, aby to fungovalo jak má.

A v září 2010 byla podána žádost na ČTÚ.

 

No a dne 18.10.2010 jsme získali oprávnění na provoz převaděče na daných kmitočtech v pásmu 70 cm pod volacím znakem OK0BAP.
 

 

 

 


Radek OK7ET
20.10.2010